Despre noi

Asociația “Există viață după doliu!” derulează din 2011 proiecte adresate familiilor monoparentale afectate de moartea unuia dintre părinți.

Misiune: ne dorim ca toți copiii care au pierdut un părinte și toți părinții “supraviețuitori” să aibă acces la consiliere psihologică, socializare cu alte familii, petrecerea timpului liber în moduri care îi ajută să ];i gestioneze stările și să își facă planuri de viitor.

Abordarea noastră este de a oferi femeilor și bărbaților care și-au pierdut partenerul de viață oportunitatea de a interacționa cu alți oameni aflați într-o situație similară, în contexte de grup. La activitățile noastre participă numai persoane cu care discutăm anterior, cu dificultăți similare (părinții divorțați nu pot participa) și ne străduim să organizăm evenimente prietenoase, adaptate la nevoile fiecărui participant. 

Societatea românească are multe prejudecăți despre cei care rămân singuri foarte devreme și poate părea imposibil să găsești oameni de încredere. Problemele cu care se confruntă un părinte văduv sunt de neînțeles pentru cineva care nu a trecut prin asta și mulți apropiați ne pot răni fără intenție. Copiii au nevoie de prietenia altor copii care știu că “mama/ tata nu mai vine niciodată”, iar comunicarea din familie are de suferit, pentru că fiecare încearcă să prefacă “tare” pentru celălalt. 

Credem că după o pierdere așa mare e foarte important să cerem ajutorul, chiar dacă avem reținerea “Și cu ce-o să mă ajute pe mine niște străini?!” Ei bine, un mic gest de curaj poate însemna începutul schimbării în bine: mai multă încredere în sine, decizii mai bune (datorită schimbului de experiență), descărcarea stărilor negative în prezența unui terapeut care știe cum să fie de ajutor. 

Părinții care cer ajutorul sunt curajoși și conștienți că, dacă lor nu le este bine, nici copiilor nu le va fi.

Citeste noutățile pe blog!

Pe cine ajutăm?

Soți și soții care au pierdut partenerul de viață

Spune povestea omului iubit, descarcă stările negative, află răspunsuri despre rolurile părintelui singur, fă-ți prieteni care te înțeleg cu adevărat.

În școli și licee

Cursuri pentru profesori și consilieri școlari. Prezentări în clase, cu elevi și părinți. Sprijin pentru profesioniștii care lucrează cu copii, tineri și adulți. 

Copii care au pierdut un părinte

Cunoști alți copii sau tineri care te înțeleg, afli răspunsuri la întrebări care te frământă, înveți să privești spre viitor și să îți recapeți încrederea în forțele tale. 

La locul de muncă

Vei relaționa mai ușor cu colegii dacă sunt în perioada de doliu, vei crea un climat de susținere în organizație și vei ști cum să reacționezi dacă pierdeți un coleg de muncă. 

Adolescenți și tineri care au pierdut un părinte sau apropiat

Onorăm împreună amintirea celui drag. Dăm un sens nou vieții, facem activități care mai alină dorul.

Apropiați și prieteni

Vei ști ce să spui și să nu spui unui prieten care suferă, care sunt nevoile sale reale și ce să faci pentru a-l ajuta să treacă mai ușor prin clipele grele. 

Cum putem ajuta?

Tabăra Dorului

4 zile petrecute alături de alte familii cu un singur părinte și de psihoterapeuți, în cadrul unor activități special concepute pentru a dezvolta încrederea în sine și abilitățile de a gestiona doliul.

Conferințe de parenting

Dedicate părinților văduvi care își doresc să cunoască alți oameni care se confruntă cu dificultăți asemănătoare, dar și specialiști care pot oferi îndrumare

Excursii de socializare

100% socializare și relaxare împreună cu alte familii monoparentale, în diverse locuri din țară

Cine este acum în comunitate?

200
părinți văduvi din toată țara
150
copii și adolescenți
7
psihoterapeuți

De ce să devii membru?

  • Nu te mai simți singur(ă). Îți spui povestea într-un grup de oameni care înțeleg și nu te judecă. 
  • Înveți cum să ai grijă de mintea, sufletul, inima și trupul tău și cum să îi ajuți pe cei din jur care au nevoie de tine. 
  • Aici nu vei fi privit ca un om bolnav, ci ca un om aflat într-un impas emotional firesc după ceea ce ți s-a întâmplat. Nu e doar plâns și negru, ci și  zâmbete și planuri noi, cu semnificație
  • Copiii tăi pot cunoaște alți copii care au pierdut un părinte 
  • Toate evenimentele noastre sunt temeinic organizate, pentru că ne dorim să oferim de fiecare dată: confidențialite, un cadru prietenos și de încredere, amintiri frumoase. 

Manifestări naturale după o pierdere

Este dureros atunci când cineva moare, însă dacă acordăm timpul necesar pentru a trăi suferința, aceasta va fi mai ușoară. Doliul nu este o problemă ce trebuie rezolvată, ci este un proces ce se trăieşte. Adesea oamenii se pot simţi copleşiţi de intensitatea şi durata doliului. Pentru a înţelege mai bine, vom enumera câteva dintre stările fireşti cel mai frecvent resimţite: